niemieckie jaja - cd.

Niemieckie ministerstwo rolnictwa poinformowało o wykryciu wysokiego poziomu dioksyn w jajach na kolejnych dwóch fermach. Fermy znajdują się w Nadrenii Północnej-Westfalii, niedaleko Duisburga - wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Są to małe gospodarstwa produkcyjne, utrzymujące 120 i 150 szt. kur niosek. Jaja z tych ferm były sprzedawane bezpośrednio konsumentom, nie trafiały do sklepów. Wcześniej obecność dioksyn w jajach stwierdzono na fermie ekologicznej również w Nadrenii Północnej-Westfalii. Poziom dioksyn przekraczał sześciokrotnie dopuszczalny limit. Około 7 tys. jaj z tego gospodarstwa trafiło już do sklepów. Niemieckie ministerstwo zaleca, aby nie spożywać jaj ekologicznych oznaczonych kodem producenta: 0-DE-0521041.

Redakcja EkoNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Niemieckie ministerstwo rolnictwa poinformowało o wykryciu wysokiego poziomu dioksyn w jajach na kolejnych dwóch fermach. Fermy znajdują się w Nadrenii Północnej-Westfalii, niedaleko Duisburga - wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Są to małe gospodarstwa produkcyjne, utrzymujące 120 i 150 szt. kur niosek. Jaja z tych ferm były sprzedawane bezpośrednio konsumentom, nie trafiały do sklepów. Wcześniej obecność dioksyn w jajach stwierdzono na fermie ekologicznej również w Nadrenii Północnej-Westfalii. Poziom dioksyn przekraczał sześciokrotnie dopuszczalny limit. Około 7 tys. jaj z tego gospodarstwa trafiło już do sklepów. Niemieckie ministerstwo zaleca, aby nie spożywać jaj ekologicznych oznaczonych kodem producenta: 0-DE-0521041.

Redakcja EkoNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA